* Enthousiaste reacties uit buurt geven energie

Enthousiaste reacties uit de buurt geven energie

‘Je merkt dat het leeft in de wijk’

De wijkaanpak werkt. Bewonersteams uit diverse wijken in Houten gaan samen met buurt aan de slag om de woningen te verduurzamen. Deze maand ronden de bewonersteams in de wijken de Gaarden en de Slagen de eerste fase af van de wijkgerichte aanpak van EnergieRijk Houten om samen met de buurt, voor bewoners door bewoners, bezig te gaan met energie besparen en energie opwekken in en rond hun huizen. Bewonersteams die vanaf de zomer bij elkaar komen zijn met een flyer persoonlijk bij al hun wijkgenoten langsgegaan om zich voor te stellen en te vragen of ze een online vragenlijst wilden invullen.

Het doel? Om er achter te komen wat er in de wijk leeft op het gebied van wensen en ideeën om de huizen duurzamer te maken. Wat hebben bewoners al gedaan, wat willen ze doen, willen ze dit samen doen en wat kunnen ze samen meer bereiken dan alleen?

Deze persoonlijke benadering heeft ze al heel wat opgeleverd. Niet alleen hebben in totaal al zo’n 180 Houtenaren uit de 2 wijken de online vragenlijst ingevuld. Ook worden ze bijna overal heel positief ontvangen en levert hun bezoek hele leuke gesprekken op over wat bewoners al hebben gedaan en waar ze meer over willen weten.

‘Dit is waarvoor ik het doe’

Annemartine Cox en Jan Akkerman van de EnergieRijke Slagen vertellen: “Het langs de deuren gaan was heel leuk om te doen en het overgrote deel van mensen reageerde echt heel positief. Positief over ons bezoek, ons initiatief en over het idee dat we met elkaar en met EnergieRijk Houten van alles in beweging kunnen zetten!”

Ook in de Gaarden denken ze er zo over. Iddo Keuning van de EnergieRijke Gaarden: “Ik voerde veel leuke en mooie gesprekken. Soms aarzelend, soms aanstekelijk. Er gebeurt al echt heel veel. Als mensen eenmaal door hebben dat je niks komt verkopen, maar als ‘buren’ wil meedenken, komen de verhalen of vragen. Veel positieve waardering voor onze actie.” Kees Vringer: “Heel fijn over energiebesparing te kunnen praten met mijn buren. Hopelijk kunnen we snel e.e.a. gaan aanpakken.”

‘Mooi om contacten in wijk te maken en je te verbinden’

Over hun eigen drijfveren om dit te doen zijn ze ook heel duidelijk:

Iddo: “Ik doe hier aan mee omdat ik het ontzettend belangrijk vind dat iedereen zich realiseert dat we allemaal stappen of stapjes kunnen maken: heel veel druppels op een gloeiende plaat werkt ook! Mooi om contacten in wijk te maken en je te verbinden. Verbeter de wereld en begin bij jezelf (en je buren)!” Jan: “Als ik dan weer wegliep van zo’n leuk gesprek dan had ik echt een goed gevoel en dat geeft veel energie om hiermee door te gaan.” Sasha van den Oudenrijn: “Ik weet hoe lastig het is om te beginnen, waar haal je betrouwbare informatie, maar vooral wat is geschikt voor je huis?”

Wat gebeurt er na de enquêtes?
De volgende stap is het analyseren van de vragenlijsten en aan de hand daarvan het organiseren van activiteiten voor de buurt, bijvoorbeeld collectieve inkoopacties en informatiebijeenkomsten. Hierover zal in ieder geval bericht worden op de website van EnergieRijk Houten.

Dakpannen in de Gaarden
In de Gaarden kwam het gesprek aan de deur al meerdere keren op vervangen dakpannen in combinatie met dakisolatie. Dit zou een mooi aanknopingspunt kunnen zijn om verder uit te zoeken en op te pakken als er meer bewoners zijn die hier mee bezig willen gaan. Frans Putker en Kees Vringer: “Dakpannen in de Gaarden zijn ca. 40 jaar oud en voor deel niet van beste kwaliteit / aan vervanging toe. Mooi natuurlijk moment om te kijken naar verbetering van de dakisolatie (buiten, dus ‘warm dak’) i.c.m. zonnepanelen als dakbedekking.

EnergieRijke Sloten
Dat het samen organiseren van en bezig zijn met duurzame acties voor hun huizen, heel veel kan opleveren weten ze in de Sloten al, waar drie bewoners vorige winter maar liefst vier acties hebben opgestart. De reacties en aanmeldingen (37 bewoners) waren heel positief. De evaluatie van de acties staat nu gepubliceerd op de website van EnergieRijk en de bewoners zijn plannen aan het maken voor nieuwe collectieve acties in de Sloten voor de zomer en winter van 2022! Ze zoeken ook aanvulling van buurtgenoten in hun team.

Informatie over de activiteiten, enquêtes (invullen kan nog tot 30 nov en ook huurders kunnen hem invullen!), evaluatie en contactgegevens vind je op www.energierijkhouten.nl/mijnbuurt. Op deze pagina kun je doorklikken naar de betreffende wijken.

direct naar vragenlijst Slagen
direct naar vragenlijst Gaarden
direct naar evaluatie Sloten