* Groene daken in de Slagen

Groene daken in de Slagen

Wie afgelopen weekend in de Slagen uit het raam keek, zag hoe een zee van groen zich verspreidde over de garage-, schuur-, aanbouwdaken en erkers in de wijk.

Dit was het gevolg van een zeer succesvolle buurtactie die door drie bewoners werd opgezet. Aanleiding was de buurt-enquête van de EnergieRijke Slagen van afgelopen winter over het verduurzamen van de huizen, tuinen en buurt. Hieruit kwam onder andere naar voren dat de wens voor groene daken groot was. Drie bewoners, Jeroen Verbeek, Annemartine Cox en Petra Blom organiseerden een succesvolle informatieavond over de mogelijkheden, kosten en subsidie van de gemeente. Voor de groep zeer enthousiaste bewoners die daarop afkwam, zetten zij vervolgens een collectieve inkoopactie op met een lokale leverancier.

En zo kwam het dat maar liefst 43 bewoners op vrijdag en zaterdag hun kleine daken lieten volleggen of zelf het dak op gingen om deze vol te leggen met in totaal 530 m2 sedum. De ‘Sedum in de Slag appgroep’ die speciaal hiervoor was opgezet stroomde de afgelopen dagen vol met enthousiaste reacties van tevreden bewoners en tientallen foto’s van groene daken. De weken hieraan voorafgaand was er al druk contact over het verdelen en uitwisselen van grind, afleverpunten en het aanbieden van helpende handjes. Als afsluiting was er een buurtborrel voor alle Slagen bewoners, die ondanks de regen goed bezocht werd. Een buurtactie die met recht succesvol genoemd kan worden: goed voor de sociale contacten, duurzaam en goed voor de biodiversiteit en het klimaat!

Omroep Houten maakte een filmreportage en EnergieRijk Houten was aanwezig met het mobiele EnergieBespaarCafé om bewoners meer te vertellen over een duurzamer huis, energie besparen en andere EnergieRijke activiteiten dit najaar.

Dit artikel verscheen ook op de voorpagina van het Groentje van 28 september 2022.


V.l.n.r.: Hanneke Middelweerd (TopGroen), Petra Blom, Annemartine Cox en Jeroen Verbeek (initiatiefnemers) kijken tevreden terug op een succesvolle Groene daken in de Slagen actie.