* Buren helpen met energiebesparing

Buren Gaarden helpen bij energiebesparing

Besparen op energie wil vandaag de dag iedereen. Maar waar begin je? Wat kost het en wat levert het op? Wat kan je zelf en wat kan je beter laten doen. Handig als je kan leren van anderen. Zeker als die in net zo’n huis wonen. Sasha van den Oudenrijn is één van de buren die haar ervaringen graag deelt op de burenavond voor de Gaarden op donderdagavond 10 november, van 19.30 tot 21.30 uur in Kunsthuis Houten (oud politiebureau), Aan de Slinger 2, Houten. Sasha van den Oudenrijn: ‘Mijn kennis en ervaring delen vind ik leuk. Mensen maak ik er blij mee en dat geeft mij weer energie!’

Wat heb je met energiebesparing?
Voor we zeven jaar geleden naar Houten kwamen, woonden we in huis gebouwd in 2005. Al snel merkten we het verschil; dit huis was overal koud. Ik miste vooral het comfort. Meer comfort was dus mijn eerste drijfveer. Aan dit huis bleek eigenlijk niets gedaan. In de schuifpui zat oud dubbelglas met een hele lage isolatiewaarde met een groot aluminium rooster. Een groot warmtelek, bleek uit de warmtescan die we hebben laten uitvoeren. Andere warmtelekken waren: de voordeur, de vloer en de ramen. Alle ramen hadden nog thermopane glas. Dat oude glas hebben we laten vervangen door HR++ glas en de vloer laten isoleren. Bij een verbouwing hebben we de dakkapel vergroot, goed geïsoleerd en de ramen voorzien van triple plus glas. Op het dak liggen nieuwe pannen en het is aan de binnenkant geïsoleerd. Op de dakkapel liggen nu zonnepanelen.

Je doelstelling is meer verschoven naar besparing?
Al die werkzaamheden vielen samen met dat ik een andere baan kreeg. Die baan houdt in dat ik namens een Omgevingsdienst toezicht houd op de energiebesparing van bedrijven en instellingen. Vanaf een bepaalde omvang moeten die energiebesparingsmaatregelen treffen. Die baan heeft een extra push gegeven in mijn interesse voor energiebesparing, mede omdat ik allerlei cursussen moest volgen. Gaandeweg ben ik een specialist voor mijn eigen woning geworden. Al doende en zoekende heb ik ook veel kennis opgedaan. Ik vind het leuk mij erin te verdiepen. Zo langzamerhand weet ik bijvoorbeeld welke sites betrouwbaar zijn en waar je relevante informatie kan vinden.

Die kennis en ervaring wil je nu delen?
Van dat ‘specialist zijn voor eigen woning’ laat ik anderen graag gebruik maken. In de eerste plaats de bewoners van de wijk de Gaarden en vooral de zogenaamde Alberts-woningen, ontworpen door architect Ton Alberts. De bouw van deze wijk is raar verlopen. De eerste aannemer is failliet gegaan en de tweede heeft de bouw afgeraffeld.
Dat is de kwaliteit niet ten goede gekomen. De bewoners van de die woningen en ik hebben zo’n beetje dezelfde problemen. Bovendien ben ik al een aantal jaar één van de energieambassadeurs is bij EnergieRijk Houten.

Wat raad je je buren aan?
Stel jezelf de vraag wat je het belangrijkste vindt, besparing of comfort. Baseer daarop je beslissingen en de stappen die je gaat nemen. Daar komt nog bij: meten = weten! Houdt bij wat je verbruik is, kijk kritisch naar je gedrag en je gewoonten. Daar zitten veel besparingsmogelijkheden in. Een kamer die je weinig gebruikt en toch verwarmt; de douchetijd is een bekende; de instelling van je thermostaat. Het zijn herkenbare voorbeelden.

Buren in de Gaarden helpen met energiebesparing, donderdagavond 10 november, van 19.30 tot 21.30 uur (zaal open vanaf 19.15 uur) in Kunsthuis Houten (oud politiebureau), Aan de Slinger 2, Houten.

Energieambassadeur Sasha van den Oudenrijn in gesprek met een bezoeker in het EnergieBespaarCafé