* Jouw warmte is doorgegeven!

Eind 2022 zette het Duurzaamheidsfonds een donatieactie op onder de naam ‘Geef je warmte door’. Inwoners van Houten konden zo hun energiecompensatie –tegemoetkoming van de overheid voor ieder huishouden in de hoge energiekosten– doorgeven aan inwoners die het echt goed konden gebruiken. Zo kwam er ruim 22.000 euro binnen.

Het Duurzaamheidsfonds heeft EnergieRijk Houten gevraagd om dit bedrag in te zetten om inwoners van Houten met een laag inkomen te helpen met energie besparen. Dit is op de volgende manieren gedaan:

– Hulp aan Houtenaren met een inkomen tussen de 120% en 150% van de bijstandsnorm in de vorm van een bezoek met tips en met gratis materialen voor energiebesparende maatregelen. De gelden van de gemeente waren namelijk beperkt tot inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm.

– Aanschaf van radiatorventilatoren voor mensen met een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm) en een minder goed geïsoleerde woning. De ventilatoren zorgen voor een optimale verdeling van de warmte en zitten vanwege de hogere prijs niet in het standaardpakket van gratis maatregelen dat de Energiebespaarcoach kan aanbieden via de subsidiegelden die hiervoor beschikbaar zijn via Gemeente en Rijk.

– Aanschaf van andere materialen en apparaten ‘op maat’ die een grote bijdrage leveren aan energiebesparing.

Zo zijn de afgelopen 14 maanden 88 huishoudens in Houten geholpen met het geld van ‘Geef je warmte door’. 15 van deze 88 huishoudens hadden een inkomen tussen de 120% en 150% van de bijstandsnorm. Zij zijn geholpen met eenvoudige energiebesparende maatregelen. De overige maatregelen zijn ten goede gekomen aan 73 huishoudens met een inkomen van minder dan 120% van de bijstandsnorm. Dit geld is besteed aan de eerder genoemde radiatorventilatoren, koel- en vrieskasten, gordijnen, wasmachines en een infrarood paneel, een warmtepomp droger, een ontvochtiger, een fornuis en ventilatieroosters

Het slagen van het project is vooral te danken aan de vrijwillige inzet van de energiebespaarcoaches van EnergieRijk Houten. Zij waren de steun en toeverlaat voor de bewoners bij het bepalen en uitvoeren van de juiste maatregelen zodat het geld optimaal besteed en de bewoners optimaal geholpen konden worden.

Kees Vringer van het Duurzaamheidsfonds Houten: “Mooi dat zo een groep Houtenaren (donateurs en de vrijwillige energiebespaarcoaches zich belangeloos hebben ingezet voor anderen in de gemeente” en er op deze manier zo’n 90 huishoudens nu letterlijk en figuurlijk warmer bij zitten in een comfortabeler huis met een lagere energierekening!

 

 

Energiebespaarcoaches met radiatorventilator en tochtstrips op weg naar een bewoner in Houten.