* Van dubbel glas naar HR++glas

Over de isolatiewaardes en het verschil tussen oud dubbel (thermopane) glas en HR++ glas valt veel te vertellen. Regelmatig horen de energieambassadeurs nog de opmerking: “Bij mij zit er al dubbel glas in, dus ik zit goed”. Maar zo simpel is het niet altijd. Energieambassadeur Hans legt het uit:

Hogere isolatiewaarde
Toen in de vorige eeuw enkel glas vervangen werd door dubbel glas, was dit een hele verbetering. Echter vanaf begin deze eeuw wordt er HR+ of HR++glas toegepast, met een veel hogere isolatiewaarde. Het huidige HR++glas isoleert zeker 2,5 a 3 keer beter dan het oude dubbel glas, waardoor er een besparing op de stookkosten plaatsvindt van 10 m3 gas per jaar, per m2 glas. HR++glas heeft een Ug-waarde van 1 tot 1,2. w/m2. Hoe lager de Ug-waarde, des te beter het isoleert. In nieuwe kozijnen wordt zelfs triple glas (HR+++glas) toegepast, met een nog lagere Ug-waarde. Het oude dubbel glas heeft een Ug-waarde van 2,7 tot 3, enkel glas zelfs 5,5.

Meer comfort
Naast besparing op de stookkosten/vermindering CO2 uitstoot zijn er nog enkele voordelen bij toepassing van HR++glas. Beter isolerend glas geeft minder koudestraling af, waardoor het in de woning comfortabeler wordt. Zeker bij de aanschaf van een warmtepomp is een goed geïsoleerde woning van belang. Je energielabel gaat er ook nog eens op vooruit.

Welk glas heb jij?
Staat op het profiel (afstandhouder) tussen de 2 ruiten niet duidelijk HR+ of HR++, dan is het bijna zeker het oude dubbel glas. Je kunt ook een test doen met een brandende aansteker of lucifer, zie informatie op de site van Milieucentraal.nl

Heel Houten Isoleert
Een goed moment om het oude dubbel glas te vervangen is als de kozijnen een schilderbeurt nodig hebben. Als de kozijnen en ramen in matige staat zijn, overweeg dan deze te vervangen door nieuwe isolerende kozijnen (hout of kunststof) met triple glas. EnergieRijk Houten heeft nog het hele jaar 2024 een collectieve inkoopactie voor HR++ glas lopen. Info: www.heelhoutenisoleert.nl.

EnergieBespaarCafé
Heb je vragen over isolatieglas, het isoleren van je huis, over de actie of over andere zaken rondom het verduurzamen van je huis? Kom dan ook eens langs in het EnergieBespaarCafé om hierover van gedachten te wisselen met een van de deskundige energieambassadeurs. Dat is gratis en ze denken graag met je mee.


afbeelding: overzicht glas: www.milieucentraal.nl | glaszetters: www.hier.nu