* Rondje Houten met Energieteam

EnergieRijk Houten leidt het nieuwe Energieteam rond door Houten

Tijdens een warme zomerse dag leidt Geurt Breukink, Janna Hollema en Saskia Müller op de fiets rond door Houten. Geurt is bestuurslid bij EnergieRijk Houten. Janna en Saskia werken voor de Energietafel, een groep van bewoners en ondernemers die het energiegebruik willen helpen terugdringen. Noodzakelijk voor het klimaat, goed voor de portemonnee.

Omdat Janna en Saskia Houten graag wat beter willen leren kennen maken ze een rondje door Houten. Hierbij een impressie van Saskia:

Om 3 uur hebben we afgesproken bij het gemeentehuis. Buiten is het ruim boven de dertig graden. Gelukkig gaan we fietsen. Fietsen door Houten, om het beter te leren kennen.

We beginnen in de Hoeven. Opvallend zijn de vele daken waarop al zonnepanelen liggen. Sommige zijn aangekocht in een collectieve inkoopactie, andere zijn door bewoners zelf aangeschaft. Soms worden losse offertes voorgelegd aan de buurtorganisatie De Hoeven of aan EnergieRijk Houten. Die kunnen bijvoorbeeld helpen beoordelen of de prijs niet te hoog is. Geurt vertelt dat onlangs op een kleine energiemarkt in de wijk De Gaarden maar liefst 70 buurtbewoners afkwamen. Die kregen informatie over energiebesparing en soms advies over wat ze in hun woning kunnen doen.
Dat werkt goed in één wijk. Daar staan niet zoveel verschillende soorten woningen. Daardoor is vrij duidelijk welke maatregelen het best werken. Ieder woningtype heeft immers weer eigen kenmerken.
En door mensen uit de buurt (vrijwilligers!) geholpen worden, wekt vertrouwen. Dat blijkt.
Door naar de Gaarden, de Borchen, de Campen en de Slagen. We beginnen een idee te krijgen hoe wijken in Houten aan hun naam komen. Slagen, Poorten, Oorden, op naar het Oude Dorp. Klein maar fijn. Met een prachtig plein. Maar de gebouwen daar energie armer maken is minder eenvoudig dan de latere wijken. Gelukkig, in zekere zin, is het Oude Dorp niet zo groot.
In het bijzondere Castellum krijg je een zuidelijk gevoel in wat smallere straten met hogere bebouwing.

Dan naar  Houten-Zuid, waar in de wijk de Mossen, de woningen al niet meer met gas verwarmd worden. Er is een inlaat van water gemaakt in de Oosterlaakseplas dat als bron gebruikt wordt voor een centraal warmtenet. Binnen de Vijfwal in Houten Zuid is sprake van een warmtenet gevoed door een gascentrale van Eneco. Daarvoor wordt op dit moment onderzocht of de warmte niet uit het Amsterdam Rijn Kanaal kan worden gehaald in de toekomst.

Natuurlijk ook veel groen en zonnepanelen in de Ecowijk Mandora. Bovendien hebben ze daar ook geen gasaansluitingen. En de auto’s staan aan de buitenkant van dit groene buurtje. Overigens is dat natuurlijk op veel plekken in Houten zo.

We eindigen met een koel drankje bij het winkelcentrum. Het plein is warm en veel minder groen dan Houten gemiddeld is. De stad is met het oog op de toekomst gebouwd: met heel veel groen en veel ruimte voor langzaam verkeer. Heerlijk met warm weer. Voor de winter komt, kan er nog veel gebeuren om te zorgen dat het ook in die tijd goed toeven is, zonder een al te hoge rekening. De Energietafel en de organisaties die daarin samenwerken, helpen je ook graag met besparen. Meer weten? Kijk op de website van EnergieRijk Houten, op www.duurzaamhouten.nl/energie/wie-helpt-jou voor een overzicht van alle bewonersorganisaties die zich bezighouden met energie besparen en energie opwekken voor de verschillende groepen inwoners van de gemeente Houten.

Meer weten over het energieteam of de Energietafel? Mail naar janna.hollema@houten.nlsaskia.muller@houten.nl. We helpen je graag op weg.