Energierijke Sloten

Collectieve inkoopactie voor gevelpanelen, HR++glas, bodemfolie en een nieuw (asbestvrij) kruipruimteluik. 

Halverwege 2020 zijn de eerste stappen gezet om een gerichte wijkaanpak te organiseren om bewoners van de Sloten te informeren over de verduurzaming van woningen in hun wijk.

Een groepje vrijwilligers die allen in de Sloten wonen, Anja, Jessica en Roel hebben actie ondernomen speciaal voor de inwoners van de Sloten.  Ze willen zich inzetten voor het energiezuiniger maken van de huizen in de eigen wijk en voor het gezamenlijk aanpakken van onderhoud aan de huizen in de Sloten. Dit heeft geleid tot maar liefst vier collectieve wijkacties in de winter van 2020-2021:

Organisatieteam de Sloten:

 “Op 22 maart 1985 stond er een artikel in een landelijk dagblad* over het slaan van de eerste paal voor de wijk De Geer II en III, waaronder de huizen in de Sloten vallen. In het artikel staat: “In beide projecten is veel aandacht besteed aan energiebesparing. Door toepassing van zware isolatie en luchtverwarming moet 1100 kubieke meter gas normaal gesproken voldoende zijn voor verwarming van een 4 kamer woning.” Een in die tijd vooruitstrevend project, maar hoe kunnen de huidige bewoners dan nu nog hun huis verduurzamen als de standaard isolatie zaken al gedaan zijn?

 “Zelf waren we ook zoekende. Dit is wat we ontdekt hebben en dit delen we graag met jullie mede-inwoners van de Sloten. Het zou zonde zijn als iedereen het wiel opnieuw moest uitvinden. Door het grotendeels verduurzamende karakter van onze acties hebben we samenwerking met EnergieRijk Houten gezocht en hebben we een aantal aanbieders benaderd om gezamenlijke inkoopacties op te zetten. Onze bevindingen en het collectieve voordeel delen we graag met jou.”

Jouw voordeel?
– Een duidelijke, eerlijke prijs en in sommige gevallen zelfs korting.
– In alle gevallen hebben we veel van het onderzoek- en uitzoekwerk al voor je gedaan en dat scheelt jou gedoe en werk.
– Alle leveranciers zijn lokaal, snel ter plaatse  en met drie van de vier leveranciers werkte ERH al samen in andere acties.

Hieronder lichten we de situatie kort toe en kun je doorklikken naar de collectieve acties. Meteen aanmelden? dat kan hier: HIER AANMELDEN

In week 48/49 hebben we wij alle (koop)huizen in de Sloten een flyer in de bus gestopt om ons voor te stellen en de collectieve inkoopacties speciaal voor de Sloten aan te kondigen.

HR++ glas
Wat begin jaren 1980 het nieuwste van het nieuwste was, was dubbel glas. Veel huizen in die tijd lieten hun enkelvoudige glas vervangen voor thermopane en in de Sloten zat het er al in. Maar dat is wel meteen ‘de zwakste schakel’ in de huizen in de Sloten. De grootste besparing op verbruik en winst in wooncomfort is het vervangen van het oude dubbelglas voor HR++ glas.
Ga naar de collectieve inkoopactie HR++ glas

Bodemfolie
Een andere besparing op verbruik en comfort is bodemfolie. Ondanks het feit dat de vloeren aan de onderkant al voorzien zijn van een laag piepschuim zit er nog wel vocht in de kruipruimte dat kan oplopen tot een emmer per dag. Vochtige lucht uit de kruipruimte vindt een weg naar de woning die daardoor moeilijker te verwarmen wordt. Minder vocht betekent ook minder kans op schimmel in huis. Wat weer voor een gezonder leefklimaat zorgt. Met het aanbrengen van bodemfolie wordt dit (grotendeels) opgelost.
Ga naar de collectieve inkoopactie bodemfolie

Kruipruimteluik
Bij het onderzoeken van de kruipruimte en de aanwezige isolatie zijn we op een ander ding gestuit dat we mogelijk allemaal gemeen hebben: asbest in het kruipruimteluik. Niet meteen reden tot paniek of een gevaar voor je gezondheid, maar waarschijnlijk wel een fijner idee als je kruipruimteluik asbestvrij is. Dat kan door een nieuw, asbest-vrij en goed isolerend kruipruimteluik te plaatsen en het oude luik verantwoord af te voeren.
Ga naar de collectieve inkoopactie kruipruimteluik

Gevelpanelen
En hoewel het niet of nauwelijks isoleert is de voor onze wijk kenmerkende gevelbekleding bij velen aan vervanging toe na ruim 30 jaar. Vervanging voor een duurzaam alternatief waar je de eerste 30 jaar geen omkijken meer aan hebt is een waardevermeerdering van je woning.
Ga naar collectieve inkoopactie gevelpanelen

Wanneer?
De collectieve inkoopacties voor bodemfolie, kruipruimteluik en gevelpanelen lopen t/m 31 januari 2021. De inkoopactie voor HR++glas loopt door tot 1 maart 2021.
Op 9 december was er een online onformatiebijeenkomst en vragenuurtje.

Documenten:
Pdf presentatie 9 december
Pdf Informatieflyer

Mee doen?
Woon je in de Sloten en vind je het leuk om aan te sluiten bij de EnergieRijke Sloten voor nieuwe acties en ideeën? Meld je dan aan via desloten@energierijkhouten.nl

*Reformatorisch Dagblad 22-3-1985