Isoleren schuin dak

Energie Voorbeeld Woningen: Advies over isoleren van een schuin dak
  • –Het  dak staat bloot aan uitstraling aan de hemel en is gevoeliger voor afkoeling dan de vloer. Daarom draagt goede dakisolatie het sterkst bij aan energiebesparing.
  • –U kunt de isolatie van de buitenkant van het dak enigszins verbeteren door EPS-korrels onder de dakpannen te laten spuiten.
  • –Een goede isolatie van de buitenkant is alleen mogelijk als ook de buren meedoen omdat het dak hoger wordt en de goten niet meer aansluiten.
  • –Wel kan er, als er voldoende ruimte is extra isolatiemateriaal onder het dak worden aangebracht. Dit moet zorgvuldig gebeuren aangezien anders vocht condenseert in het dak en de constructie wordt aantast (zie bijlage).
  • –Weet hoe het dak in elkaar zit en welke materialen zijn gebruikt. Vocht moet uit je dak weg kunnen, anders gaat het hout rotten.
  • –Zit er folie of materiaal in je dak dat vocht tegenhoudt (dampremmend of dampdicht), dan moet je bij het isoleren aan de binnenkant klimaatfolie gebruiken.
  • –Kies voor een zeer goede isolatiewaarde (Rc = 4 of meer). Bij de meeste materialen is dat een dikte van 13 cm. Dit kost niet veel meer geld dan dunner materiaal, maar levert wel meer besparing op.
Controleren:
  • –Check eerst of er folie onder de pannen ligt: open een zolderraam en til een dakpan op. Ligt er geen folie? En bestaat je dak alleen uit pannen en een houten dakbeschot? Dan kun je meteen met isoleren beginnen. Zorg voor een dampremmende laag tussen het isolatiemateriaal en de afwerking.
  • –Ligt er folie tussen de dakpannen en het dakbeschot? Laat onderzoeken wat voor folie het is. Vraag een bouwkundige om langs te komen of knip een randje af en neem dat mee naar de bouwmarkt.
  • Is de folie damp-open, dan kun je aan de binnenkant volstaan met een gewone dampremmende laag en hoef je geen (duurdere) klimaatfolie te gebruiken.
  • –Is de folie onder je dakpannen dampremmend of dampdicht, gebruik dan klimaatfolie tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. Meer over de noodzaak van klimaatfolie.
  • –Check welke materialen er verder in je dak gebruikt zijn (in de constructie en/of afwerking). Dampremmende lagen zijn: een laag dakleer, rubberroid, bitumen, polyurethaanplaten, EPS-platen (‘piepschuim’) of asbestplaten tussen dakbeschot en pannen, PUR-schuim dat aan de buitenzijde tegen het dakbeschot is gespoten, ‘dakpannen’ die afdichten, bijvoorbeeld koperen platen of bitumen ‘shingles’, en een dakbeschot van plaatmateriaal dat geen vocht doorlaat, zoals spaanplaat met een kunststof afwerkingslaag of watervast triplex. Zit één van deze materialen in het dak, gebruik dan klimaatfolie.
Advies over aanbrengen van isolatie:
  • –Plaats het isolatiemateriaal zo, dat de dampremmende laag (of de klimaatfolie) aan de warme kant zit: dus aan de binnenzijde. Heeft het isolatiemateriaal zelf geen dampremmende laag, breng dan een dampremmende laag tegen het isolatiemateriaal aan. De laag moet aan de zolderkant komen (werk je het netjes af met bijvoorbeeld gipsplaten, dan zit de laag tussen het isolatiemateriaal en de gipsplaten in). Zit er al een dampremmende laag aan de buitenkant van je dak, gebruik dan klimaatfolie.
  • –Harde kunststofschuim isolatieplaten (EPS, XPS, PIR, PUR) zijn bij een dikte van minstens 6 cm voldoende dampremmend (je hebt dan geen extra dampremmende laag nodig). Maak wel de naden tussen platen en langs randen dicht met acrylaatkit of aluminiumtape. Boven een badkamer is aanbrengen van een dampremmende folie alsnog aan te bevelen.

Isolatie materialen en de dikte daarvan:

Onderstaande tabel geeft aan welke dikte in de praktijk nodig is voor een Rc van 4. Voor veel materialen is dit 13 cm. Is je dak nu matig geïsoleerd en wil je de isolatie verbeteren? Zorg dan dat de bestaande laag plus de nieuwe laag samen de benodigde dikte hebben. Of vervang de oude laag door een geheel nieuwe laag met de goede dikte.

De dikte is een indicatie: de leverancier van een bepaald product kan je vertellen welke dikte je voor jouw dak nodig hebt.

Materiaal Dikte nodig voor Rc=4
Glaswol (dekens of platen of vlokken) 13 cm
Steenwol (dekens of platen of vlokken) 13 cm
EPS (piepschuim platen) 13 cm
XPS platen 13 cm
PUR hardschuimplaten 9-13 cm
PIR of resol hardschuimplaten 8 cm
Isolatiematerialen uit vernieuwbare grondstoffen (gerecycled katoen, vlas, hennep, schapenwol, houtvezel, cellulose, kurk) 14-16 cm
Isolatie met warmtestraling reflecterende folies (multifolie, inclusief 2 luchtlagen van 20 mm) 12 cm
Isolatie met warmtestraling-reflecterende folies (thermosheets 7 lagen inclusief 8 luchtlagen van 20 mm) 16 cm

Bron: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/dakisolatie/

Aanbrengen en afwerken folie:
  • –Breng eventuele dampremmende folie of klimaatfolie op de juiste plaats en manier aan en werk de naden goed af: met 20 centimeter overlap, met tape of latjes op de aansluiting met dakbalken of muren. Anders kan er vocht in de constructie komen. Er zijn verschillende soorten folies met verschillende functies. Dampdichte en dampremmende folies laten nauwelijks waterdamp door en worden toegepast aan de warme binnenkant van schuine daken als afwerking van de isolatielaag. Ze voorkomen dat vocht in de constructie komt. Als de koude kant van het dak damp-open is, kan de constructie naar buiten toe drogen.
  • –Zit er al een dampdichte of dampremmende laag in het dak? Dan moet je bij het isoleren klimaatfolie gebruiken. Dat is een vochtregulerende folie: dampremmend als het buiten koud is en damp-open in de zomer zodat vocht uit het dak kan ontsnappen.
–Materiaalspecificaties en kosten:

Het isoleren van een schuin dak van een gemiddelde eengezinswoning kost ongeveer 5.200 euro als je het laat doen (76 m2 dak, bedrag inclusief afwerking, bijvoorbeeld gipsplaten). Als je het zelf doet, betaal je alleen 1.100 euro aan materialen. (https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/dakisolatie/)