Verhalen van de vrijwilligers

Scroll hier door de verhalen van de vrijwilligers van EnergieRijk Houten

 

Hans van Dijk is energieambassadeur en hij helpt bij de voorbereiding van diverse thema-avonden, ook kijkt hij kritisch mee bij het samenstellen van de collectieve inkoopacties van EnergieRijk Houten en de selectie van de leveranciers.

 “Mijn interesse voor duurzaam wonen gaat al decennia terug. Ondertussen ben ik gepensioneerd en kan met mijn bouwkundige achtergrond inwoners van Houten helpen met de zoektocht naar verduurzaming. Met de juiste isolatie kun je je energieverbruik toeschroeven en veel geld besparen. In mijn eigen huis heb ik al heel wat gedaan aan isolatie en ventilatie en zo bereid ik mij langzaam voor op de eventuele installatie van een warmtepomp.”

Mijn naam is Hans van Dijk, energieambassadeur bij Energierijk Houten vanaf begin 2019.
Ik ben gepensioneerd en kan met mijn bouwkundige achtergrond inwoners van Houten helpen met de zoektocht naar verduurzaming. Ik ben begonnen met CV-optimalisatie- gesprekken bij de mensen thuis.
Mijn interesse om zuinig omgaan met energie is al ontstaan in 1976. In onze eerste nieuwbouwwoning in de wijk De Lobben was (als gebruikelijk) enkel glas in de kozijnen opgenomen. Op mijn verzoek heeft toen de aannemer alle kopers een meerprijs opgegeven voor plaatsing van dubbelglas. Bijna 50% van de kopers heeft gebruik gemaakt van deze aanbieding, ik uiteraard ook.

Huidige activiteiten
Bij het Energie BespaarCafé ben ik als energieambassadeur regelmatig (voor het coronatijdperk) aanwezig. Het zijn heel prettige gesprekken met de bezoekers. Men komt met een vraag, maar vaak worden gelijk ook andere verduurzamingsmogelijkheden besproken. Het gesprek duurt soms wel een uur, na het gesprek zie ik altijd zeer tevreden bezoekers vertrekken. We zijn met meerdere ambassadeurs en zijn dan ook in staat om als team gezamenlijk bijna alle vragen te beantwoorden. Onderling vindt er veel kennisuitwisseling plaats. Ik ben ook betrokken bij de collectieve inkoopacties.

Wat heb ik zelf al ondernomen bij mijn eigen woning?
De verkoopfolder van onze eerste woning (in De Lobben) vermeldde een geïsoleerde vloer. Dit bleek alleen 2 cm tempex te zijn tussen de betonribben. Ik heb toen begin jaren 80 zelf de net geïntroduceerde Tonzon vloerisolatie aangebracht. Bij de bouw van onze 2e nieuwbouwwoning in 1987 heb ik er voor gezorgd dat de isolatiewaarden (RC waarde) van alle constructies 30 a 40 % hoger waren dan de toen geldende voorschriften.
In de buitenmuur is (in 1987) bijvoorbeeld een spouw van 12 cm gemaakt, met een harde isolatieplaat van 8 cm. Er kan nu nog worden na geïsoleerd.

Circa 8 Jaar geleden heb ik een mechanisch ventilatiesysteem aangebracht, waarbij in de winter de afvoer van de warme lucht uit de woning loopt via de garage/hobbyruimte. Door overdruk verlaat deze lucht de garage, via een muurrooster. In de garage/ hobbyruimte zit geen radiator, maar wordt het door deze constructie wel ca 15 graden (ca 4 graden warmer). Dat deze lucht iets minder zuiver is, is geen enkel probleem.
Dit is dus eigenlijk een vereenvoudigde WTW installatie. Extra kosten (T-stuk in afvoerbuis en afsluitdop) ca € 15,=.

In 2012 zijn 12 zonnepanelen geïnstalleerd. In 2019 is de CV-installatie geoptimaliseerd. Recent is op de begane grond het 33 jaar oude dubbel glas vervangen voor HR ++ beglazing met een U waarde van 1.0.

En dit ben ik nog van plan…
Binnen enkele jaren wil ik op verschillende plaatsen de radiatoren vervangen door wandconvectoren, geschikt voor laagtemperatuur stoken, dit als voorbereiding op een eventuele warmtepompinstallatie.

Frans Putker is vrijwilliger bij CV-optimalisatie-team

Waarom vrijwilliger bij EnergieRijk Houten?
Mijn eerste kennismaking met Energierijk Houten was een informatie avond.
Wat mij aanspreekt aan EnergieRijk Houten is het feit dat het een vrijwilligersorganisatie is die daardoor heel laagdrempelig dorpsgenoten kan informeren over energie besparen en ze kan helpen met de energie transitie.
Het feit dat wij geen belangen hebben, slechts gratis mensen informeren dat spreekt mensen enorm aan. Ik heb al diverse CV-optimalisatie gesprekken achter de rug waar mensen écht laten blijken heel blij te zijn met een buurtgenoot die gratis informatie levert. Dat we dat gratis doen is tevens een garantie dat we onpartijdig zijn. Dat we mensen misschien vragen een donatie te doen is prima.

Waarom specifiek deze activiteit?
Wat zo leuk is aan CV-optimalisatie is dat je mensen met enkele simpele plaatjes uitlegt hoe een CV-systeem werkt en hoe ze met enkele simpele metingen hun CV-installatie kunnen optimaliseren. Wat me daarbij opvalt is dat de meeste mensen die ik daarmee spreek zich ervan bewust zijn dat er iets moet veranderen en dat ze daar ook best geld in willen investeren, maar dat ze niet goed weten hoe en waar te beginnen.
Júist om die reden waarderen ze onze informatie meestal zeer!

Wat heb je zelf al aan je huis verduurzaamd?
Ik heb zelf zonnepanelen en een redelijk zuinig huis, maar ik zou nog best graag mijn dubbele beglazing willen optimaliseren, maar ook hier geldt dat een ieder daar eigen keuzes moet maken. Ik heb nog twee ongebruikte zolderkamers waar zelfs nog enkel glas in zit! Maar dat vervangen is financieel gewoon niet interessant.
Mijn eigen situatie toont aan dat je elke keer maatwerk moet leveren aan mensen die wij bedienen.

Adri de Weijer is coördinator van het warmtescan-team hij doet dit samen met Jessica Veen al vijf jaar (eerste jaren via De Hoeven Energie) met veel plezier:

 “Nog steeds zie ik in de warmtescan-groep het enthousiasme van de mensen. En ook de leuke reacties van de bewoners waar we komen om een warmtescan te maken zorgen ervoor dat ik ’s winters nog altijd met veel plezier op pad ga. Toen ik hier aan begon was in net opgehouden met werken (handhaver milieuwetgeving) en de combinatie van energie besparen, infrarood foto’s en samen iets nuttigs doen met buurtbewoners sprak mij aan.”

Waarom vrijwilliger bij EnergieRijk Houten?
Mijn naam is Adri de Weijer en ik ben vrijwilliger bij Energierijk Houten. Daar werk ik mee met het warmtescan team en doe daar ook de coördinatie voor. Ik doe dit inmiddels 5 jaar (eerste jaren bij De Hoeven Energie) met veel plezier.
Toen ik hier aan begon was in net opgehouden met werken en zocht een leuke invulling van een deel van mijn vrije tijd: Op dat moment stond er een vrijwilliger van toentertijd De Hoeven Energie voor mijn deur met een enthousiast verhaal over het initiatief in de wijk om gezamenlijk iets te gaan ondernemen in het kader van energie besparing. En vooral het onderdeel van de infrarood foto’s vond ik wel interessant. En het sloot ook leuk aan bij het werk wat ik had gedaan als handhaver milieuwetgeving. Nog steeds zie ik in de warmtescan groep het enthousiasme van de mensen. En ook de leuke reacties van de bewoners waar we komen om een warmtescan te maken zorgen ervoor dat ik ’s winters nog steeds met veel plezier op pad ga.

Wat doe je precies in het warmtescan-team?
Het eerste jaar zijn we, na de aanschaf van een geschikte camera, met een enthousiaste groep mensen aan de gang gegaan na het volgen van een korte cursus. In de wintermaanden gingen we langs bij de mensen die dat hadden gevraagd om de foto’s te nemen en daar vervolgens een begrijpelijke rapportage van te maken. Vooral dat laatste viel, zeker in het begin, niet mee. Hoe interpreteer je de foto’s en hoe schrijf je dat dan weer goed op. Maar met wat vallen en opstaan en vooral door er in de groep over te praten kwamen we toch wel goed op gang.

Heb je zelf al dingen gedaan aan je huis?
En als je dan ook je eigen huis eens goed onder de loep neemt dan blijkt ook daar nog wel een en ander aan te kunnen/moeten gebeuren in het kader van de energietransitie. Ik heb dan ook inmiddels zelf de nodige maatregelen genomen. Vloerisolatie blijkt, zeker in combinatie met mijn vloerverwarming voor een comfortabeler huis te zorgen. En ook het bijspuiten van spouwmuurisolatie die ik inmiddels heb laten uitvoeren blijkt niet alleen het gasverbruik omlaag te brengen maar zorgt ook, met mijn oostgevel aan de rand van Houten, voor meer comfort. Nu nog een keer het oude thermopane glas vervangen en het meeste is gedaan. Alhoewel… dakisolatie?

Aad de Jonge beheert het technische gedeelte van de website en maakt foto’s tijdens activiteiten

 “Ik zorg dat de software waarmee de website is gemaakt up to date blijft. Soms gaat het ook om het mogelijk maken van wensen zoals bijvoorbeeld het realiseren van een kaart met daarop de EnergieVoorbeeldWoningen. Als hobbyfotograaf maak ik af en toe ook foto’s van de activiteiten van ERH. Wat ik mooi vind van ERH is dat het vooral door en voor bewoners is en dat het gaat over iets wat er toe doet!”

Waarom vrijwilliger bij EnergieRijk Houten (ERH)?
In 2018 ben ik met pensioen gegaan. De eerste maanden heb ik de tijd genomen om na te denken over waarvoor ik mij wilde inzetten. Ik ben opgevoed met het principe van rentmeesterschap. Wij, Corrie mijn vrouw en ik, hebben vier kleindochters. Wij vinden het belangrijk dat ook zij een toekomst hebben. Dat tezamen brengt je al snel op het thema ‘duurzaamheid’. Ik kende De Hoeven Energie van de informatieavonden en las op hun site dat zij een penningmeester zochten. Per 1-1-2019 ben ik lid van het kernteam. Ik kreeg toen ook een uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie van ERH en van het één kwam het ander.
Wat ik mooi vind van ERH is dat het vooral door en voor bewoners is en dat het gaat over iets dat er toe doet!

Wat doe je als vrijwilliger bij EnergieRijk Houten?
ERH zocht iemand die de website kon beheren. Daar had ik al wat ervaring mee en zo ben ik betrokken geraakt bij ERH.
Het technisch beheer van de website betekent dat ik zorg dat de software waarmee de website is gemaakt up to date blijft. Soms gaat het ook om het mogelijk maken van wensen zoals b.v. het realiseren van een kaart met daarop de Energie Voorbeeld Woningen. De inhoud van de website wordt door Mick Zwart verzorgd.
Als hobbyfotograaf maak ik af en toe ook foto’s van de activiteiten van ERH.

Wat heb je zelf al aan je huis verduurzaamd, en wat staat er op je lijstje om te gaan doen…?
In 2012 hebben we zonnepanelen op het dak laten leggen. Goed voor ongeveer 2400 kw per jaar.
in 2020 hebben we, via de collectieve inkoopactie van ERH, extra isolatie onder de vloer laten aanbrengen.
Ook is toen het glas vervangen. Boven inclusief nieuwe kunststof kozijnen, beneden binnen de bestaande kozijnen. en is de spouwmuur is na-geïsoleerd.
Onze lampen hebben we vervangen door ledlampen.
Verder proberen we te besparen op water en vangen we het regenwater op.
Ook hebben we de gaskookplaat vervangen voor een inductie kookplaat.
De investering in ons huis halen wij er wellicht niet meer uit. Het extra wooncomfort en de gedachte dat we hiermee een (kleine) bijdrage leveren aan het verduurzamen van de wereld en zo aan de toekomst maakt het allemaal meer dan de moeite waard.