Isolatie: Glas

Ramen kunnen grote energielekken zijn, meestal meer nog dan muren en daken. Waar oude huizen soms nog enkelglas hebben, worden nieuwe huizen inmiddels met hoog rendement (HR) glas uitgerust. Hoog rendement glas bestaat er in twee soorten: dubbel (++) of triple (+++). Het verschil in isolatie en daarmee wooncomfort ten opzichte van enkelglas is enorm. Veel huizen in Houten-noord hebben wel dubbelglas, maar soms nog niet het HR glas dat een veel hogere isolatie waarde heeft dan Thermopane – voor het zelf checken van je ramen kun je bijvoorbeeld dit stappenplan van Milieu Centraal gebruiken. Ook een warmtescan geeft inzicht in de isolatiegraad van je glas en of je eventueel nog het oude dubbelglas hebt. (Let op: veel aanbieders adverteren met de term ‘dubbel glas’, check welk glas ze werkelijk leveren). HR glas bespaart flink wat m3 aardgas.

• De kostprijs van HR glas is afhankelijk van de arbeidskosten en daarom bij kleine ruiten relatief hoger dan bij grote ruiten.
• HR+++ glas is tegenwoordig niet veel duurder meer dan HR++ maar heeft wel een betere isolatiewaarde. Pas daarom zo mogelijk HR+++ glas vooral toe in de deuren en kozijnen in de verwarmde ruimtes. Echter, vaak is het voor HR+++ (triple glas) ook nodig om nieuwe kozijnen te plaatsen. Vaak zijn nieuwe kozijnen sowieso aan te bevelen omdat de oude kozijnen dun, niet isolerend en te licht voor het zware glas zijn.
• Bij de keuze/noodzaak voor nieuwe kozijnen is de meerprijs voor HR+++glas klein en is het vanuit isolatie oogpunt gezien raadzaam daarvoor te kiezen.

Onderstaande tabel geeft het verschil tussen HR++ en HR+++ weer. De U-waarde, uitgedrukt in Watt per m2 Kelvin, geeft de warmtestroom door het glas aan; hoe lager, hoe beter dus.

TypeSpecificatiesKosten (gezet)
HR++U-waarde max 1,2 W/m²K, liefst lagerCirca 160 €/m²
HR+++U-waarde 0,5 tot max 0,7 W/m²KExcl. vervangen kozijnen, ca. 200 €/m²

• Met één m² HR++ (dubbel) en HR+++ (triple) glas wordt t.o.v. het oude dubbel glas resp. ca. 10 en 17 m³ aardgas bespaard per jaar.
• In de verwarmde ruimtes is de besparing door HR++ en HR+++ glas hoger dan in de niet verwarmde ruimtes. Maar de niet verwarmde ruimtes worden dan wel degelijk ook warmer en dragen daarmee bij aan een hoger comfort.
• De precieze isolatiewaarde is ook afhankelijk van de glasdiktes, gebruikte metaalcoating, de spouwbreedte(-s), type gas in de spouw(-en) en het type afstand houder dat het geheel bij elkaar houdt.

Onderstaande figuur geeft aan wat de temperatuur van de verschillende glassoorten wordt bij een buitentemperatuur van 0 graden en een binnentemperatuur van 20 graden:

Tips:

• Verf pas na het vervangen van de ruiten je houtwerk;
• Overweeg gelaagd (veiligheids-)glas voor ruiten met doorvalgevaar;
• Bij isoleren hoort ook ventileren. Als er flink geïsoleerd wordt, dan zijn ventilatieroosters niet meer voldoende. Er zouden dan vochtproblemen kunnen ontstaan (vervelend en ongezond). Bedenk goed welke maatregelen er voor ventileren nodig zijn als je je huis goed wilt isoleren. Denk bijvoorbeeld aan een balansventilatie-systeem;
• Vervang eventueel ook bestaande voor- en achterdeuren. Deze deuren zijn vaak dun en bevatten enkelglas waardoor veel warmte weglekt.