Isolatie: Glas
Ramen kunnen grote energielekken zijn, meestal meer nog dan muren en daken. Waar oude huizen soms nog enkelglas hebben, worden nieuwe huizen inmiddels met hoog rendement (HR) glas uitgerust. Hoog rendement glas bestaat er in twee soorten: dubbel (++) of triple (+++). Het verschil in isolatie en daarmee wooncomfort ten opzichte van enkelglas is enorm. Veel huizen in Houten-noord hebben wel dubbelglas, maar soms nog niet het HR glas dat een veel hogere isolatie waarde heeft dan Thermopane – voor het zelf checken van je ramen kun je bijvoorbeeld dit stappenplan van Milieu Centraal gebruiken. Ook een warmtescan geeft inzicht in de isolatiegraad van je glas en of je eventueel nog het oude dubbelglas hebt. (Let op: veel aanbieders adverteren met de term ‘dubbel glas’, check welk glas ze werkelijk leveren). HR glas bespaart flink wat m3 aardgas.
• De kostprijs van HR glas is afhankelijk van de arbeidskosten en daarom bij kleine ruiten relatief hoger dan bij grote ruiten.
• HR+++ glas is tegenwoordig niet veel duurder meer dan HR++ maar heeft wel een betere isolatiewaarde. Pas daarom zo mogelijk HR+++ glas vooral toe in de deuren en kozijnen in de verwarmde ruimtes. Echter, vaak is het voor HR+++ (triple glas) ook nodig om nieuwe kozijnen te plaatsen. Vaak zijn nieuwe kozijnen sowieso aan te bevelen omdat de oude kozijnen dun, niet isolerend en te licht voor het zware glas zijn.
• Bij de keuze/noodzaak voor nieuwe kozijnen is de meerprijs voor HR+++glas klein en is het vanuit isolatie oogpunt gezien raadzaam daarvoor te kiezen.
Onderstaande tabel geeft het verschil tussen HR++ en HR+++ weer. De U-waarde, uitgedrukt in Watt per m2 Kelvin, geeft de warmtestroom door het glas aan; hoe lager, hoe beter dus.
Type | Specificaties | Kosten (gezet) |
---|---|---|
HR++ | U-waarde max 1,2 W/m²K, liefst lager | Circa 160 €/m² |
HR+++ | U-waarde 0,5 tot max 0,7 W/m²K | Excl. vervangen kozijnen, ca. 200 €/m² |
• Met één m² HR++ (dubbel) en HR+++ (triple) glas wordt t.o.v. het oude dubbel glas resp. ca. 10 en 17 m³ aardgas bespaard per jaar.
• In de verwarmde ruimtes is de besparing door HR++ en HR+++ glas hoger dan in de niet verwarmde ruimtes. Maar de niet verwarmde ruimtes worden dan wel degelijk ook warmer en dragen daarmee bij aan een hoger comfort.
• De precieze isolatiewaarde is ook afhankelijk van de glasdiktes, gebruikte metaalcoating, de spouwbreedte(-s), type gas in de spouw(-en) en het type afstand houder dat het geheel bij elkaar houdt.
Samenstellingen en isolatiewaarden van HR++ en HR+++ glas:
Isolerend dubbel glas
Gewoon isolerend dubbel glas ( toegepast tot aan circa 1995) bestaat uit twee glasbladen die door een metalen kader aan de rand van her glas van elkaar worden gehouden. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten geheel ontstaat.
De ruimte tussen het glas (spouw) is gevuld met droge lucht. De Ug waarde van dit glas ligt tussen de 2,7 en 3 W/m2K.
Hoog-Rendements isolerend dubbel glas. (HR++ glas)
HR++ isolerend dubbel glas heeft een wel tot 3x betere warmte-isolatie dan het gewone isolerend dubbel glas. Dit komt omdat op één zijde van het glas in de spouw een heel dunne warmte reflecterende coating is aangebracht en de spouw niet is gevuld met lucht maar met een speciaal gas is gevuld. De gebruikte gassoorten zijn meestal argon of krypton.
De Ug waarde van dit glas ligt tussen de 0.9 en 1,2 W/m2K. (bron: Brochure vakgroep Glas Bouwend Nederland en Onderhoud NL)
Hoog-Rendements drievoudig isolatieglas (HR +++ of triple beglazing)
Drievoudig isolatieglas, ook wel “Triple beglazing genoemd”, heeft een betere isolerende werking dan HR++ glas en heeft wel tot 5x betere warmte- isolatie dan het gewoon isolerend dubbel glas. Het bestaat uit drie glasbladen die door twee afstandshouders van elkaar worden gehouden. Op twee glasbladen is aan de spouwzijde van het glas een heel dunne warmte reflecterende coating aangebracht en beide spouwen zijn gevuld met een speciaal gas. De gebruikte gassoorten zijn meestal argon of krypton.
De Ug waarde van dit glas ligt tussen de 0.5 en 0,7 W/m2K. (bron: Brochure vakgroep Glas Bouwend Nederland en Onderhoud NL)
Aanvullende informatie
Het warmteverlies door glas wordt uitgedrukt met de isolatiewaarde, aangeduid met de Ug waarde in W/m2K ( of UG waarde). Hoe lager de U waarde, hoe lager het warmteverlies.
Kunststof afstandshouders bij isolerend glas voorkomen koudebruggen bij de randen.
Toepassing van Triple beglazing in bestaande houten kozijnen kan meestal niet zonder aanpassing van de glassponning. Ook nagaan of het kozijn geschikt is voor het zwaarder glas.
Bij matige kwaliteit van de huidige kozijnen overwegen de kozijnen te vervangen door isolerende houten kozijnen of kunststofkozijnen met Triple beglazing. (bron: Brochure vakgroep Glas Bouwend Nederland en Onderhoud NL)
Onderstaande figuur geeft aan wat de temperatuur van de verschillende glassoorten wordt bij een buitentemperatuur van 0 graden en een binnentemperatuur van 20 graden:
Tips:
• Verf pas na het vervangen van de ruiten je houtwerk;
• Overweeg gelaagd (veiligheids-)glas voor ruiten met doorvalgevaar;
• Bij isoleren hoort ook ventileren. Als er flink geïsoleerd wordt, dan zijn ventilatieroosters niet meer voldoende. Er zouden dan vochtproblemen kunnen ontstaan (vervelend en ongezond). Bedenk goed welke maatregelen er voor ventileren nodig zijn als je je huis goed wilt isoleren. Denk bijvoorbeeld aan een balansventilatie-systeem;
• Vervang eventueel ook bestaande voor- en achterdeuren. Deze deuren zijn vaak dun en bevatten enkelglas waardoor veel warmte weglekt.