* Energie-advies geeft inzicht

[Schalkwijk] Het verduurzamen van een monumentale of oude woning is een uniek proces. Niet alle maatregelen zijn even eenvoudig door te voeren als bij nieuwere woningen. Bovendien gelden er soms beperkende voorschriften omdat het om een monument gaat. Ans van Wijk en Marc van Soest hebben veel gehad aan het energie-advies dat zij inwonnen toen zij besloten hun woning, een gemeentemonument uit 1932 in Schalkwijk, te verbouwen en te verduurzamen.

In een keer goed
‘We hadden duidelijke wensen en ideeën over het verduurzamen van het huis. Hierbij dachten we in eerste instantie aan grondig isoleren, een warmtepomp, vloerverwarming en de nodige zonnepanelen voor de elektriciteitsbehoefte.’ Omdat ze het graag in een keer goed wilden aanpakken en wilden voorkomen dat ze over een paar jaar weer aan de slag moesten, vroegen ze advies aan energie-adviseur Kees Stap.

Isolatie en ventilatie
Hij maakte inzichtelijk met berekeningen hoeveel cm isolatie ze nodig hadden in de muren die aan de ene kant van het huis zelfs zonder spouw zijn. Hij rekende voor hoeveel besparing HR++ en HR+++ glas ze zou opleveren en wat dit voor hun gevoel van comfort zou doen. ‘Bij zo’n ingrijpende aanpak is het namelijk teveel om allemaal zelf te bedenken en te overzien welke invloed de ene maatregel heeft op weer andere belangrijke aspecten. Zo wisten we zelf niet goed welke impact grondig isoleren zou hebben op het binnenklimaat en de ventilatie. Dus ook over de noodzakelijkheid en de mogelijkheden van ventileren heeft Kees ons goed kunnen adviseren’.

Originele kenmerken
‘Aanvankelijk gingen we voor nul op de meter, maar vanwege bepaalde voorschriften van de monumentencommissie met betrekking tot bijvoorbeeld het isoleren van de glas in lood ramen en de onmogelijkheid van het isoleren van een originele terrazzovloer hebben we dit ideaal losgelaten en samen met Kees Stap gezocht naar betaalbare en aanvaardbare alternatieven die ook passen bij een levensloopbestendig huis.’

Overzicht en inzicht
Een energie-advies van een deskundige die samen met jou de woning bekijkt en je wensen doorneemt en een indicatie geeft van wat mogelijk is, wat het kost en welke besparingen gedaan kunnen worden, geeft overzicht en inzicht. ‘Natuurlijk kost zo’n advies ook wat, maar het bespaart nog veel meer aan verkeerde beslissingen die je anders mogelijk zou nemen.’

Voucher energie-advies
Voor eigenaar-bewoners van monumenten of woningen gebouwd vóór 1940 in de gemeente Houten die aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning zijn vanuit de landelijke Regeling Reductie Energieverbruik vanuit de gemeente Houten en via EnergieRijk Houten 50 vouchers t.w.v. 100 euro beschikbaar voor een energie-advies. Het energie-advies geeft inzicht in isolatie, energieverbruik en energieopwekking en bestaat uit een voorstel voor energiebesparende maatregelen, een stappenplan voor een logische volgorde van uitvoeren, de globale kosten en mogelijkheden voor financiering. Zo kun je zelf de duurzame maatregelen afwegen en stappen zetten. Alle informatie is te vinden op de website van EnergieRijk Houten onder activiteiten: voucher-energieadvies-monumenten.

energie-advies monumenten

Dit artikel verscheen op 3 juni 2020 op de Duurzaamheidspagina in ‘t Groentje/Houtens Nieuws